Munir: Een held die nooit vergeten mag worden




Munir Said Thalib, meestal eenvoudigweg 'Munir' genoemd, was een mensenrechtenactivist uit Indonesië. Hij was vooral bekend om zijn werk tegen mensenrechtenschendingen en corruptie onder het autoritaire Soeharto-regime.
Munir werd geboren op 8 december 1965 in Malang, Indonesië. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Brawijaya en behaalde in 1989 zijn master in mensenrechten aan de Universitas Indonesia. Na zijn afstuderen werkte hij als advocaat voor de Indonesische juridische hulporganisatie LBH.
In de jaren negentig werd Munir een vooraanstaande criticus van het Soeharto-regime. Hij documenteerde mensenrechtenschendingen, waaronder marteling en extragerechtelijke executies. In 1998, na de val van Soeharto, was Munir medeoprichter van de Indonesische mensenrechtencommissie (Komnas HAM).
Het werk van Munir bracht hem in gevaar. Hij kreeg vaak doodsbedreigingen en werd in 1998 mishandeld door de politie. In 2004, toen hij van Nederland naar Indonesië vloog, werd hij vergiftigd met arsenicum. Hij stierf op 7 september 2004 in een ziekenhuis in Amsterdam.
De moord op Munir was een schok voor Indonesië en de internationale gemeenschap. Het leidde tot breed verspreide protesten en een onderzoek door de Indonesische regering. Vijf mensen werden gearresteerd en veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord, maar veel vragen blijven onbeantwoord.
Munir was een moedig en principieel man die zijn leven gaf voor de strijd voor mensenrechten in Indonesië. Hij is een inspiratie voor mensenrechtenactivisten over de hele wereld en zijn nalatenschap blijft voortleven.
Op 7 september 2023 herdenken we de 20e sterfdag van Munir. Laten we zijn werk eren en ons blijven inzetten voor mensenrechten in Indonesië en over de hele wereld.