Mycoplasma - Det Bakterie uden en Cellevæg
Af Dorthe Andersen
Mycoplasma er en slags bakterie, der er ser helt ander ud end alle andre bakterier. Det er nemlig den eneste bakterie, der ikke har en cellevæg.
Cellevæggen er en afgørende del af en almindelig bakteriecelle. Den beskytter bakterien mod omverdenen og er derfor meget vigtig for dens overlevelse. Men Mycoplasma har altså ikke denne beskyttelse. Det gør den meget sårbar.
Faktisk er Mycoplasma så sårbar, at den ikke kan leve uden for en værtsorganisme. Den kan kun overleve ved at leve inde i en anden organisme, hvor den tager næring fra værtsorganismen. Der findes mange forskellige Mycoplasma-arter, der kan leve i forskellige værtsorganismer. Nogle lever i dyr, mens andre lever i planter.
Mycoplasma kan forårsage sygdomme hos værtsorganismen, men det er ikke altid tilfældet. Nogle Mycoplasma-arter er helt harmløse, mens andre kan forårsage alvorlige sygdomme.
Hos mennesker kan Mycoplasma for eksempel forårsage lungebetændelse, urinvejsinfektioner og kønssygdomme. Men de fleste mennesker, der får Mycoplasma, har ingen symptomer.
Mycoplasma kan være svært at diagnosticere, fordi den er så lille og ikke har en cellevæg. Men der findes tests, der kan påvise Mycoplasma.
Behandlingen af Mycoplasma afhænger af den type Mycoplasma, der forårsager sygdommen. Nogle Mycoplasma-infektioner kan behandles med antibiotika, mens andre ikke kan.
Mycoplasma er en unik og fascinerende bakterie. Det er den eneste bakterie, der ikke har en cellevæg, og det gør den meget sårbar. Men den har også fundet en måde at overleve på ved at leve inde i andre organismer.