Olivier Maingain: Brussel is een kakofonie van ambities




De MR-politicus trekt al jaren aan de alarmbel over de bestuurlijke wirwar in de hoofdstad. "We hebben dringend nood aan een metropolitane aanpak."

Olivier Maingain (64) is een van de meest ervaren politici in Brussel. Als burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe en voormalig Brussels parlementslid kent hij de hoofdstad als zijn broekzak. Hij is dan ook niet mals voor de huidige bestuurlijke situatie. "Brussel is een kakofonie van ambities", zegt hij. "We hebben dringend nood aan een metropolitane aanpak."
Wat is er volgens u mis met het huidige bestuur van Brussel?
"Er is een gebrek aan samenhang en coördinatie. De 19 gemeenten hebben elk hun eigen bevoegdheden en belangen, en dat leidt vaak tot tegenstrijdige beslissingen. Zo heeft de ene gemeente bijvoorbeeld een streng parkeerbeleid, terwijl de buurgemeente juist laks is. Dat is niet alleen verwarrend voor de burgers, maar het maakt het ook moeilijk om een coherent beleid te voeren op het niveau van de hele stad."
Wat is uw oplossing?
"We moeten naar een metropolitane aanpak, waarbij de bevoegdheden van de gemeenten worden overgedragen aan een centrale autoriteit. Die autoriteit zou dan verantwoordelijk zijn voor het beleid op het gebied van mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en economie. Zo kunnen we eindelijk een einde maken aan de huidige versnippering en een beleid voeren dat in het belang is van alle Brusselaars."
Is dat politiek haalbaar?
"Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is noodzakelijk. De huidige situatie is onhoudbaar. We moeten af van de gemeentelijke egoïsmen en samenwerken aan een leefbare en welvarende hoofdstad. Ik ben ervan overtuigd dat de Brusselaars begrijpen dat we dringend nood hebben aan verandering."
U bent al jaren een pleitbezorger van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Is dat nog steeds uw standpunt?
"Ja, ik denk nog steeds dat de splitsing van BHV de beste oplossing is voor Brussel. Het zou de hoofdstad eindelijk de autonomie geven die ze nodig heeft om haar eigen problemen op te lossen. Bovendien zou het een einde maken aan de institutionele tweespalt tussen Vlamingen en Franstaligen in de Brusselse regio."
Maar de Vlaamse regering wil niet van BHV af.
"Dat is jammer, maar ik blijf hoopvol. De Vlaamse regering zal uiteindelijk moeten inzien dat de splitsing van BHV in het belang is van iedereen, zowel Vlamingen als Franstaligen. Het is de enige manier om een duurzame oplossing te vinden voor de bestuurlijke problemen van Brussel."
U bent een van de oprichters van de MR. Wat vindt u van de huidige staat van de partij?
"Ik maak me zorgen over de MR. De partij is de laatste jaren naar rechts opgeschoven en dat is niet in lijn met mijn waarden. Ik ben een liberaal, en ik geloof in een samenleving die open, tolerant en solidair is. Ik hoop dat de MR terugkeert naar haar oorspronkelijke waarden."
Wat zijn uw plannen voor de toekomst?
"Ik blijf mij inzetten voor een beter Brussel. Ik ben nog steeds burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe en ik zal me blijven uitspreken voor een metropolitane aanpak van de hoofdstad. Ik ben ervan overtuigd dat we Brussel kunnen maken tot een stad waar iedereen zich thuis voelt."