Ortodox Kerstmis
Een unieke viering met een rijke geschiedenis
In de Orthodoxe Kerk viert men Kerstmis niet op 25 december, maar op 7 januari. Dit komt omdat de Orthodoxe Kerk de Juliaanse kalender volgt, die 13 dagen achterloopt op de Gregoriaanse kalender die de meeste Westerse landen gebruiken.
Het Orthodox Kerstfeest is een tijd van vreugde en viering, net als het Westerse Kerstfeest. Het is echter ook een tijd van bezinning en spirituele groei. Orthodoxe christenen bereiden zich op Kerstmis voor door een periode van vasten en gebed in acht te nemen.
Het vasten begint op 15 november en duurt tot 7 januari. Tijdens deze periode eten Orthodoxe christenen geen vlees, zuivelproducten of eieren. Ze bidden ook meer en gaan regelmatig naar de kerk.
Op kerstavond gaan Orthodoxe christenen naar een lange kerkdienst die tot in de vroege ochtenduren duurt. De dienst omvat lezingen uit de Bijbel, zingen en gebeden.
Na de kerkdienst keren Orthodoxe christenen naar huis terug voor een feestelijke maaltijd. De traditionele kerstdagmaaltijd bestaat uit een gerecht met varkensvlees, koolrolletjes en baklava.
Op kerstdag bezoeken Orthodoxe christenen vaak vrienden en familie en wisselen ze geschenken uit. Het is ook gebruikelijk om op kerstdag naar de kerk te gaan voor een speciale dienst.
Het Orthodox Kerstfeest is een tijd van geloof, familie en traditie. Het is een tijd om het geboortefeest van Jezus Christus te vieren en om de zegeningen na te denken die hij ons heeft gegeven.