Γράμματα στους Πειρατές



05 Μάιος 2012


Για το αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι η πρότασή μου κι εγώ δεν το γνωρίζω, για το αν είναι πολύπλοκη αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι προσπάθησα μέσα σε τρεις σειρές να την περιγράψω όσο πιο συνοπτικά μπορούσα, (για τις ανάγκες του διαλόγου), και να περιγράψω το "εκλογικό σύστημα ανάδειξης Βουλής", που κατά την γνώμη μου είναι η βάση της "αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", του πολιτεύματος που έχουμε καλώς ή κακώς.
Τέλος δε, για το αν είναι δίκαιη, ΑΥΤΟ ήταν και είναι ο σκοπός και ο στόχος της πρότασής μου.

Θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός για να γίνω πιο κατανοητός.
Ξεκινώ με την προκείμενη ότι όλοι μας θέλουμε να έχουμε στην "Πολιτεία" μας, έναν "Εκλογικό Νόμο", που να είναι "δίκαιος", και ουσιαστικός, αυτό δεν μπορεί να γίνει έξω από την απλή και άδολη αναλογική, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να φτάσουμε στην "Άμεση Εκπροσώπηση".

Και προτού συνεχίσω θα ήθελα να κάνω μια δήλωση-διαπίστωση. Μιλώ πάντα για την "Νομοθετική εξουσία", που είναι η μόνη εξουσία που έστω και κουτσουρεμένη πηγάζει απ' ευθείας από τους πολίτες. Μόνο για τους βουλευτές μας επιτρέπει το σύστημα να συμμετέχουμε. Στις άλλες δύο εξουσίες δεν μας επιτρέπεται να έχουμε καμιά συμμετοχή (αυτό θα πρέπει να το οργανώσουμε σε συζήτηση σε άλλο τραπέζι). Δικαστική και Εκτελεστική εξουσία, που θα έπρεπε και αυτές, σε μια σωστή "Πολιτεία", να προέρχονται από τους πολίτες της, άμεσα, και όχι έμμεσα όπως λειτουργεί τώρα, βρίσκονται με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, να εκπηγάζουν από την Νομοθετική εξουσία. Άρα η Νομοθετική εξουσία είναι πολύ ισχυρή, ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, και αυτό σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη, διότι είναι η μόνη που προέρχεται από τη βάση.

Τι θα πει απλή Αναλογική?
Απλή αναλογική εκπροσώπηση των πολιτών στο Κοινοβούλιο σημαίνει ότι, έκαστος εκλεγμένος βουλευτής εκπροσωπεί αριθμό εκλεκτόρων τόσων όσων το εκλογικό μέτρο ορίζει. Ή αλλιώς διατυπωμένο, όλοι οι ψήφοι να είναι ίσης βαρύτητας, και όχι όπως συμβαίνει σήμερα πχ με τις μονοεδρικές, που κάποιος βγαίνει με ελάχιστο αριθμό ψήφων, και κάποιοι άλλοι που παίρνουν 10 φορές το εκλογικό μέτρο δεν εκλέγουν κανένα βουλευτή λόγω του 3%.

Ποιοι Πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι Βουλευτές?
Όλοι οι Πολίτες της Επικράτειας, με προϋποθέσεις (πχ φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό υγείας, καθαρό ποινικό Μητρώο κλπ).

Εκλογικός Νόμος και Κόμματα.
Όλα τα κόμματα θέλουν την απλή αναλογική, όσο είναι μικρά και κινδυνεύουν από το 3%, αλλά όταν μπαίνουν στη Βουλή ξεχνούν το θέμα, τότε δεν τους ενοχλεί το 3%. Η υποκρισία στο μεγαλείο της!

Μετά τα παραπάνω νομίζω ότι η πρόταση μου για συζήτηση, περί της τροποποίησης του Εκλογικού νόμου γίνεται πιο ξεκάθαρη, και κατανοητή.
Την επαναδιατυπώνω:
1. Όλη η Επικράτεια μία (1) περιφέρεια.
2. Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων διαιρούμε με 300 και βγαίνει το εκλογικό μέτρο.
3. Όποιοι υποψήφιοι βουλευτές πιάνουν το μέτρο, βγαίνουν βουλευτές .
4. Τα "υπόλοιπα" (οι ψήφοι πάνω από το μέτρο), συγχωνεύονται με υπόλοιπα άλλων, κατόπιν συμφωνίας , για να δώσουν σε άλλον βουλευτή, την δυνατότητα να συμπληρώσει το μέτρο κ.ο.κ.
5. Δεν υπάρχει πλαφόν 3%, δεν υπάρχουν bonous σε κανένα κόμμα, δεν χάνονται υπέρ κανενός τα υπόλοιπα, κλπ κλπ.

Έτσι πρέπει κατά τη γνώμη μου να σχηματίζεται η "Βουλή των Ελλήνων", για να είναι πραγματικά η βουλή των Ελλήνων,

Το πώς θα οργανώσουμε την όλη συζήτηση για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο νόμου για την τροποποίηση του Εκλογικού νόμου, που να το έχει έτοιμο το Κόμμα για μελλοντική χρήση είναι θέμα του διαχειριστή του Forum.
ευχαριστώ για την προσοχή
Ωκύπους

 

Σάββατο, 26 Μαΐου, 2012 at 11:08 (UTC 3 )


Αγαπητοί συν-πειρατές,
Το σχόλιο μου στα εξ(6) σημεία είναι το εξής:
Όλα αυτά πού λέτε, ΔΕΝ είναι πολιτικές θέσεις που να διαφοροποιούν το κόμμα μας από τα άλλα κόμματα, είναι σωστά και αυτονόητα πράγματα, για τα οποία θα συμφωνούσαν όλοι οι σώφρονες πολίτες οποιουδήποτε κόμματος.
Επομένως ως αυτονόητα δεν πρέπει να τα προβάλλουμε σαν θέσεις του κόμματος των πειρατών, γιατί κινδυνεύουμε να τα υιοθετήσουν ως προεκλογικές εξαγγελίες όλα τα κόμματα και έτσι τους δίνουμε απλώς ιδέες.
Τι προτείνω αντί αυτού:
Να πάρουμε θέσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά θέματα και να διατυπώσουμε την άποψη των Πειρατών, όπως παραδείγματος χάριν, Πολιτειακό, εκλογικό νόμο, δημοσιονομική πολιτική, μεταφορές, ενέργεια, φορολογικό σύστημα, παιδεία ιδιωτική ή δημόσια και πως και γιατί? πολυεθνικές, οφ-σορ εταιρείες, τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλα πολλά τέτοια.
Αυτός ο «Πολιτικός Λόγος» σήμερα, είναι που λείπει…
ευχαριστώ
Ωκύπους

 

Οδυσσέα, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να υιοθετηθούν οι θέσεις μας από άλλα κόμματα. Οι θέσεις μας δεν έχουν copywrite. Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν.

Αν γίνει το απίστευτο και κάποιο άλλο κόμμα πάρει, αλλά και υλοποιήσει ΟΛΕΣ τις αρχές μας (http://www.pirateparty.gr/arxes-programma/) τότε θα σταματήσω να ασχολούμε με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας και θα συμμετέχω πλέον στη διακυβέρνηση της χώρας ως απλός πολίτης.

 

 

Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά δεν κατάλαβες το πνεύμα της γραφής μου.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ζητούμε την ψήφο των Ελλήνων Πολιτών για να στείλουμε την φωνή (δηλαδή την πολιτική θέση) αυτών που θα μας ψηφίσουν στην Βουλή των Ελλήνων.
Επομένως θα πρέπει τις μέρες αυτές να πληροφορήσουμε τους εκλογείς για τις «πολιτικές θέσεις» του κόμματος των Πειρατών. Αυτό είναι που λέω.

Επίσης υπάρχει και εδώ κενό πολιτικού λόγου,
(http://www.pirateparty.gr/arxes-programma/)
Έχω διαβάσει προσεκτικά αυτή τη σελίδα (το περιεχόμενό της ίσως να είναι και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ), αλλά πρέπει να δείξω σε όλους τους Πειρατές ότι υπάρχει κενό «Πολιτικού Λόγου» σε αυτή τη σελίδα.

θα δώσω ένα παράδειγμα ενδεικτικό, στο θέμα της Οικονομίας.
γράφει στην εν λόγω σελίδα:
«Οικονομία
Εκεί όπου το κράτος και οι πολίτες αποφασίζουν να εξουδετερώσουν τα μονοπώλια και τα καρτέλ έχουμε μειωμένες τιμές, χωρίς κρυφά κόστη, μαζί με βελτιωμένη επιχειρηματικότητα.
Εκεί όπου υπάρχει ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα.
Εκεί όπου η πρόσβαση στη Δημόσια Πληροφορία είναι ελεύθερη, τα πρόσωπα αξιοποιούν τις ευκαιρίες για να προσφέρουν δωρεάν ή επί πληρωμή υπηρεσίες στους συμπολίτες τους.
Ταυτόχρονα, εκεί όπου η πρόσβαση στη Δημόσια Πληροφορία είναι ελεύθερη και η Διαφάνεια κανόνας, ο Λογιστικός Έλεγχος του Δημόσιου είναι αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών της χώρας.
δεν είναι αναγκασμένα να πληρώνουν ακριβά πατενταρισμένα φάρμακα.»

Όλα αυτά είναι σωστά και τα εγκρίνουμε νομίζω όλοι μας. Αλλά δεν αναφέρει πουθενά ξεκάθαρα την πολιτική θέση του κόμματος για την όλη εμπορευματοποίηση της υγείας, κάθετα και οριζόντια, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές εταιρείες υγείας (φαρμακευτικές, ιδιώτες γιατροί, εξεταστικά κέντρα, κλπ κλπ), θα παραμείνουν στην ελεύθερη αγορά, με ελεύθερο ανταγωνισμό, και θα ακολουθούν την φιλελεύθερη κυρίαρχη ιδεολογία?

Παρομοίως νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσει το κόμμα, τις πολιτικές του θέσεις και για όλα τα άλλα «πολιτικά», «οικονομικά» και «κοινωνικά» θέματα.
ευχαριστώ
Ωκύπους

 

 

Σε αντίθεση με τα πακέτα θέσεων που θέλεις να δημιουργηθούν Οδυσσέα, εμένα μου αρέσει που δεν υπάρχουν.
Έτσι κι αλλιώς κι αυτοί που τα έχουν δεν τα εφαρμόζουν. Ούτε η ΝΔ το κανε ουτε το ΠΑΣΟΚ.
Εχω την αίσθηση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόμαστε να δούμε την μεγαλύτερη κωλοτούμπα όλων των εποχών, έτσι και είναι πρώτος στις 18.

Καλύτερα που λέει το κόμμα «αφήνω τους πολίτες να φέρουν νόμο για την υγεία και την βουλή (ή δημοψήφισμα) να τον εγκρίνει», παρά εμείς οι χίλιοι φωτισμένοι να καπελώσουμε άλλους 10.999.000

Αν καταφέρουμε να εφαρμοστούν οι 6 νόμοι, όλα όσα ζητάς θα φωτιστούν από διαφορετικό χρώμα φως.

Αλλιώς καλλιεργείς στην πεδιάδα κι αλλιώς στο βουνό.


Οδυσσέας Φιλιππίδης says:

Κυριακή, 27 Μαΐου, 2012 at 17:36 (UTC 3 )


Σωστά είναι αυτά που λες Νίκο, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο 32.487, και αν δεν γίνουμε σύντομα 200.000 δεν θα έχουμε εκπρόσωπο στη βουλή να πει όλα αυτά τα ωραία που εμείς εδώ θέλουμε και σκεπτόμαστε για μια σωστή «Πολιτεία».
Επομένως προτείνω:
Να μη ξεχνάμε τα δεδομένα:
1. είμαστε σε προεκλογική περίοδο,
2. ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τα άλλα κόμματα
3. πάρα πολλοί οι αναποφάσιστοι
4. πολύ μεγάλη η αποχή (έφτασε το 35% ρεκόρ), και μάλιστα με τέτοια κρίση.

προτείνω να οργανωθούμε και να μη ξεχνάμε τους τακτικούς στόχους:
1. Στόχος μας να πιάσουμε το 3 %! (που μακάρι να μην υπήρχε!)
2. Να διαμορφώσουμε και να διατυπώσουμε «πολιτικές θέσεις» για λόγους τακτικής – για τις εκλογές αυτές και μόνο να πάρουμε τους αναποφάσιστους, τους δυσαρεστημένους, τους απέχοντες
3. Απαραίτητο για το στόχο 2. νομίζω πρέπει να πούμε πως εμείς βλέπουμε τα «Μνημόνια», τις «δανειακές», και την έξοδο από την «κρίση»!

Αυτά γενικώς
Για την πρότασή σου
«αφήνω τους πολίτες να φέρουν νόμο για την υγεία και την βουλή (ή δημοψήφισμα) να τον εγκρίνει»
έχω να παρατηρήσω το εξής:
Γιατί να μην ισχύει και προεκλογικά για τα μέλη του κόμματος??
ευχαριστώ

 

31/05/2012

Άμεση Δημοκρατία και Νέες Τεχνολογίες

 http://www.pirateparty.gr/2012/05/dimokratia-texnologies/comment-page-1/#comment-5666

 

Ωραίο το άρθρο, αλλά στηρίζεται σε μια παραδοχή που είναι στη βάση της λανθασμένη. Υποθέτει ότι η φράση αυτή:
«αρχή της Δημοκρατίας είναι η συμμετοχή όλων στα κοινά»
είναι αποδεκτή από τους «πολίτες» και τους «κρατούντες» ντόπιους και ξένους που έχουν επιβάλει με τον κομματικό φασισμό το καθεστώς αποβλάκωσης και κυριαρχίας στην Ελλάδα τα τελευταία 40 (για να μη πω 200) χρόνια.
Για το όνειρο της «μαζικής συμμετοχής στα κοινά», που το θυμόμαστε μόνο κάθε 4 χρόνια στις εκλογές, έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας.
Αν οι άνθρωποι δεν εκπαιδευτούν σωστά, ώστε να κατανοήσουν τι σημαίνει: Πολίτης, πολιτική σκέψη, πολιτικός λόγος, πολιτική πράξη, συμμετοχή στα κοινά, δεν υπάρχει περίπτωση με όση και όποια εφαρμογή νέας τεχνολογίας, να δούμε τους Έλληνες ελεύθερους ξανά.
ευχαριστώ
Ωκύπους

 


 
 
 
logo
We use cookies and 3rd party services to recognize visitors, target ads and analyze site traffic.
By using this site you agree to this Privacy Policy. Learn how to clear cookies here


Ventana Mental Health NOW TV: la rivoluzione della TV 토토사이트 검증 Al Sadd al-hilal 26 ноября праздник Warszawski UNIT Quebec Student Strike DOGS The Eropean Union