Sveriges public service har länge varit en stolthet för landet. Vi har haft tur att få njuta av ett av världens mest välfinansierade och oberoende public service-system. Men med tiden har även denna institution, som så många andra, mött utmaningar och ifrågasättande.
I början av året tillsatte regeringen en utredning för att se över public service framtid. Utredningen, som leds av tidigare kulturministern Amanda Lind, ska lägga fram sina förslag senast i slutet av 2023.
Jag har personligen alltid varit en anhängare av public service. Jag tror att det är en viktig del av ett demokratiskt samhälle, som ger alla medborgare tillgång till oberoende och kvalitativ nyhetsrapportering, utbildning och underhållning.
Men jag är också medveten om utmaningarna. Public service är dyrt att producera, och i en tid då kommersiella aktörer inom media blir allt starkare, kan det vara svårt att motivera de stora kostnaderna.
Jag tror att utredningen har en viktig uppgift att fylla. Den måste hitta en väg framåt för public service, samtidigt som den tar hänsyn till de ekonomiska begränsningarna och den föränderliga medielandskapet.
Jag är särskilt intresserad av att se hur utredningen kommer att hantera frågan om oberoende. Public service måste kunna stå emot politiska påtryckningar och ekonomiska intressen för att kunna fortsätta att fylla sin viktiga roll.
Jag tror också att utredningen bör undersöka möjligheterna till ökad samverkan mellan public service och kommersiella aktörer. Det handlar inte om att sälja ut public service, utan om att hitta nya sätt att finansiera och distribuera innehåll.
Det är viktigt att komma ihåg att public service inte bara handlar om TV-kanaler och radiostationer. Det handlar också om digitala plattformar, utbildningsmaterial och mycket annat. Utredningen måste ta hänsyn till hela det breda utbudet av tjänster som public service erbjuder.
Jag tror att public service har en ljus framtid framför sig. Men det kräver att vi vågar tänka nytt och hitta innovativa lösningar. Jag hoppas att utredningen kommer att kunna lägga fram förslag som tar oss dit.
Det här är inte bara en fråga om att säkra public service överlevnad, utan också om att säkra demokratins framtid. För utan ett starkt och oberoende public service riskerar vi att förlora en viktig del av det som gör vårt samhälle till det vi är.
Slutet gott, allting gott
Jag tror att utredningen kan bidra till att lägga grunden för ett public service som är relevant och viktigt även i framtiden. Ett public service som kan fortsätta att vara en brygga mellan det förflutna och framtiden, mellan tradition och innovation, mellan medborgare och makthavare.