Rikslønnsnemnda




Det er noe eget med det å sitte i møte med Rikslønnsnemnda. Rommet er stort og luftig, med høyt under taket og store vinduer som slipper inn mye lys. I den ene enden av rommet er det en lang bord med plass til alle nemndas medlemmer. På den andre enden er det en talerstol.
Nemnda er satt sammen av ni medlemmer som representerer ulike organisasjoner. Det er tre medlemmer fra arbeidsgiversiden, tre medlemmer fra arbeidstakersiden og tre upartiske medlemmer som er oppnevnt av regjeringen.
I dag er det en viktig dag. Nemnda skal avgjøre om de skal gi de ansatte i staten et lønnstillegg. De ansatte har krevd et tillegg på 4 %, mens staten har sagt at de ikke har råd til å gi dem mer enn 2 %.
Det er mye som står på spill. Hvis nemnda gir de ansatte det de krever, vil det koste staten mange milliarder kroner. Men hvis nemnda gir staten det den krever, vil de ansatte bli skuffet og sinte.
Nemnda diskuterer saken i flere timer. Det er mange ulike meninger, og det er tydelig at det ikke blir lett å komme til enighet. Til slutt foreslår en av de upartiske medlemmene et kompromiss. Nemnda kan gi de ansatte et tillegg på 3 %, som er mer enn det staten har tilbudt, men mindre enn det de ansatte har krevd.
Etter litt diskusjon blir alle medlemmene enige om kompromisset. Nemnda har kommet til en avgjørelse, og nå er det opp til staten og de ansatte å akseptere den.
Når avgjørelsen er blitt offentliggjort, blir den møtt med blandede reaksjoner. Noen er fornøyde, mens andre er skuffet. Men alle er enige om at Rikslønnsnemnda har gjort en grundig og upartisk vurdering av saken.