Rikslønnsnemnda: Et verktøy for å løse arbeidslivets floker
Rikslønnsnemnda er en fast voldgiftsnemnd som behandler tvister mellom tariffparter om innholdet i eller opprettelsen av fremtidige tariffavtaler. Nemnda ble opprettet i 1952, og virksomheten til nemnda reguleres nå av lønnsnemndloven fra 2012.
Rikslønnsnemnda består av totalt 9 medlemmer. Av disse er tre oppnevnt av arbeidstakerorganisasjonene, tre av arbeidsgiverorganisasjonene og tre av regjeringen. Lederen av nemnda oppnevnes av regjeringen.
Nemnda behandler de fleste sakene etter lønnsnemndloven, og da har nemnda totalt 9 medlemmer. I saker etter tjenestetvistloven, har Rikslønnsnemnda totalt 7 medlemmer.
Rikslønnsnemnda er et viktig verktøy for å løse arbeidslivets floker. Nemnda sørger for at det ikke blir streiker eller lockouter som kan skade samfunnet. Nemnda bidrar også til å sikre at tariffavtalene er i tråd med gjeldende lover og regler.
Rikslønnsnemnda har en viktig rolle i det norske arbeidslivet. Nemnda bidrar til å sikre at det blir en rettferdig fordeling av godene i samfunnet, og at arbeidstakerne får en rimelig lønn.