Roma Feyenoord, de meest legendarische voetbalwedstrijd aller tijden

Een strijd van titanen

In de geschiedenis van het voetbal zijn er maar weinig wedstrijden die zo legendarisch zijn geworden als de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in de finale van de UEFA Cup in 1974. Een wedstrijd die bol stond van spanning, sensatie en drama, en die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt beschouwd als een van de beste voetbalwedstrijden ooit gespeeld.

De wedstrijd werd gespeeld op 22 mei 1974 in het Stadio Olimpico in Rome. Feyenoord, onder leiding van coach Wiel Coerver, was de underdog in de finale, terwijl AS Roma, met spelers als Agostino Di Bartolomei en Francesco Totti, de favoriet was. Maar Feyenoord liet zich niet kennen en speelde een heroïsche wedstrijd.

Een doelpuntenfestijn

De wedstrijd begon rustig, maar al snel ontstond er een doelpuntenfestijn. In de eerste helft scoorden beide teams twee doelpunten, waardoor de ruststand 2-2 was. In de tweede helft ging het nog harder. Feyenoord nam een voorsprong van 3-2, maar AS Roma kwam terug tot 4-3. Met nog maar een paar minuten te spelen, scoorde Feyenoord de gelijkmaker: 4-4.

De strafschoppenserie

De wedstrijd eindigde in een gelijkspel, waardoor er een strafschoppenserie moest worden genomen. Feyenoord begon goed, maar AS Roma miste de eerste twee strafschoppen. Feyenoord was vervolgens koelbloedig vanaf elf meter en won de penaltyreeks met 4-2.

Een onvergetelijke avond

De overwinning van Feyenoord was een grote verrassing, en de Rotterdamse club werd met open armen ontvangen bij terugkomst in Nederland. De wedstrijd tegen AS Roma is nog steeds een van de meest memorabele voetbalwedstrijden aller tijden, en het is een herinnering aan de gloriedagen van Feyenoord.