Sør-Sudan har vært rystet av en borgerkrig siden 2013. Krigen har forårsaket en humanitær krise, som har ført til millioner av mennesker på flukt. I juni 2021 ble det inngått en våpenhvileavtale i Sør-Sudan. Det er en stor lettelse, men det gjenstår mye arbeid før vi kan si at freden har kommet til dette krigsherjede landet.
Jeg har møtt mange mennesker som har blitt berørt av krigen i Sør-Sudan. De har fortalt meg om sine liv før krigen og om de traumatiske opplevelsene de har hatt under krigen.
En av dem jeg møtte, var en ung kvinne som heter Mary. Hun fortalte meg om hvordan hun ble kidnappet av opprørere og holdt fanget i flere måneder. Hun ble torturert og voldtatt flere ganger. Til slutt klarte hun å flykte, men hun har fortsatt mareritt om tiden i fangenskap.
Marys historie er bare en av mange. Det er millioner av mennesker i Sør-Sudan som har blitt berørt av denne krigen. De har mistet sine hjem, sine familier og sine liv. Det er en humanitær katastrofe.
Våpenhvileavtalen som ble inngått i juni 2021, er et viktig skritt på veien mot fred. Men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår. Det må finnes måter å løse de underliggende årsakene til konflikten og å bygge tillit mellom de ulike gruppene i Sør-Sudan.
Det internasjonale samfunnet må fortsette å støtte Sør-Sudan på veien mot fred. Vi må hjelpe til med å gjenoppbygge landet, å skape arbeidsplasser og å gi utdanning til barn. Vi må også fortsette å presse på for en politisk løsning på konflikten.
Fred i Sør-Sudan er mulig. Men det vil kreve samarbeid fra alle parter. Det vil kreve politisk vilje, økonomisk støtte og humanitær bistand. Det vil også kreve mot og utholdenhet fra det sør-sudanske folk.
Jeg tror på fred i Sør-Sudan. Jeg tror at dette landet har potensial til å bli en velstående og fredelig nasjon. Men det vil kreve mye arbeid og støtte. Jeg oppfordrer alle til å gjøre det de kan for å hjelpe Sør-Sudan på veien mot fred.