Scara B




„Citisește-l cu glasul tare, dacă tot acum ai citit-o doar în gând.” Dacă linia asta te-a surprins, află că Scara B este plină de astfel de surprize. Dar să nu ne grăbim. Ce e, mai exact, Scara B? Este o carte de proză scurtă, apărută în 2007 la Polirom, ce reunește o serie de texte apărute în reviste literare în perioada 2000 - 2006. Scrisă de un nume relativ nou pe scena literară românească, Matei Vișniec, ea a reușit, totuși, să strângă aprecieri din partea criticii, și încununează câțiva ani de muncă dedicată prozei scurte.

Și iată cum senzația de surpriză, de ambiguitate, prezentă în prima propoziție, se păstrează pe tot parcursul lecturii. Scara B e o carte care te poartă printr-un ambianțe la fel de diverse ca stilurile în care scrie Vișniec. În același volum descoperi texte ce țin de realismul postmodern („Această ușoară tandrețe”, „Faimoasele portrete în ulei”), realismul magic („Buburuza”, „Teritoriul fermecat”) sau basm („Fermecata Logodnică”).

În fond, Scara B e o carte despre București, așa cum spun criticii, sau mai bine zis, despre Bucureștiul unei lumi paralele, un oraș fantomatic, populat de personaje ambivalente, „care apar și dispar pe neașteptate”, așa cum spune însuși autorul.

Despre București e vorba și în nuvela („Scara B”) care dă titlul volumului. Scara B e o scară de bloc, un spațiu aparent banal, dar care, odată pășit înăuntru, pare să ducă spre dimensiuni paralele, spre spații ale subconștientului, cu „zeci de mii de uși” și cu locuitori misterioși.

Odată intrat în Scara B, te poți trezi în orașul fantomatic, în care nimănui nu-i pasă de ceilalți, un oraș în care sunt posibile cele mai ciudate întâmplări, iar oamenii devin personaje ale propriilor povești („Oameni urâți și frumoși”). Și chiar dacă la final reușești să ieși, orașul te schimbă, te face mai atent, mai atent la lumea din jurul tău.

Bucureștiul lui Vișniec e un oraș care te urmărește și te schimbă, care te face să te întrebi mereu dacă nu cumva ești personajul din propriul film, dacă nu cumva orașul ăsta e, de fapt, un vis.

Așadar, Matei Vișniec ne invită la o călătorie în Bucureștiul metafizic, în Bucureștiul din subconștient, în Scara B.

Tu ești pregătit?