Sean Dhondt





Ooit eens gedacht dat je helemaal niets begrijpt van wat er rond je gebeurt? Misschien is er dan iets mis met je realiteitsbesef. Volgens filosoof Sean Dhondt is ons realiteitsbesef "dat wat we op een bepaald moment denken dat het echt is." Het is wat we denken, voelen, zien en ervaren als de echte wereld. Maar wat als onze perceptie van de wereld niet overeenkomt met de werkelijkheid? Wat als we dingen zien die er niet zijn, of gebeurtenissen ervaren die nooit hebben plaatsgevonden? Dan kan er sprake zijn van een gestoord realiteitsbesef.


Een gestoord realiteitsbesef kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een tijdelijke staat zijn, veroorzaakt door slaapgebrek, stress of het gebruik van drugs of alcohol. Het kan ook een symptoom zijn van een onderliggende psychische aandoening, zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.


Hoe weet je of je realiteitsbesef is gestoord? Er zijn een paar tekenen waar je op moet letten:

  • Je hebt moeite met het onderscheiden van wat echt is en wat niet
  • Je ziet of hoort dingen die anderen niet zien of horen
  • Je hebt vreemde of bizarre gedachten die je niet kunt controleren
  • Je gedraagt je op een manier die niet bij je past
  • Je hebt moeite met het functioneren in het dagelijks leven


Als je een van deze tekenen ervaart, is het belangrijk om een arts of therapeut te raadplegen. Zij kunnen je helpen vast te stellen of je realiteitsbesef is gestoord en de oorzaak ervan achterhalen.


Er zijn verschillende behandelingen voor een gestoord realiteitsbesef. De behandeling hangt af van de oorzaak van de stoornis. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn. In andere gevallen kan psychotherapie helpen. Het doel van de behandeling is om je te helpen je realiteitsbesef te herstellen en weer normaal te functioneren.


Als je denkt dat je een gestoord realiteitsbesef hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Met de juiste behandeling kun je herstellen en weer een normaal leven leiden.


Een gestoord realiteitsbesef kan eng zijn, maar het is belangrijk om te weten dat het een behandelbare aandoening is. Als je de juiste hulp zoekt, kun je herstellen en weer een normaal leven leiden.