Sfantul Ilie




Sfantul Ilie, praznuit pe 20 iulie, este unul dintre cei mai importanti si venerati sfinti din calendarul ortodox. Este cunoscut ca protector al profetilor, al celor ce sufera de boli grave si al celor care lucreaza in agricultura.

Viata si minunile Sfantului Ilie

Ilie s-a nascut in Tishbe din Galaad, in timpul domniei regelui Ahab. Inca din tinerete, a fost un om pios si curajos, care lupta impotriva idolatriei si a pacatului. Dumnezeu l-a ales ca profet si i-a dat puterea sa faca minuni.

Una dintre cele mai faimoase minuni ale Sfantului Ilie a fost aducerea ploii pe pamant in timpul unei secete de trei ani. Ahab si poporul lui se inchinau zeului Baal, in timp ce Ilie ramanea credincios lui Dumnezeu. Ilie a adunat poporul pe Muntele Carmel si a provocat preotii lui Baal sa faca o jertfa zeului lor. Insa Baal nu a raspuns rugaciunilor lor, in timp ce Ilie a adus foc din cer pentru a arde jertfa pe care a facut-o Domnului.

O alta minune a Sfantului Ilie a fost inviere fiului unei vaduve din Sarepta. Femeia isi pierduse sotul si avea doar o mana de faina si putin ulei. Ilie a mers la ea si i-a cerut sa-i faca o turta si sa imparta si cu el. Femeia ezita deoarece avea putin, dar Ilie a asigurat-o ca Dumnezeu va inmulti faina si uleiul. Asa s-a intamplat si vaduva si fiul ei au avut hrana pentru tot timpul secetei.

Sfantul Ilie a fost luat la cer intr-un car de foc, lasand in urma mantia sa lui Elisei, care i-a devenit ucenic.

Traditii si obiceiuri legate de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie este considerat protector al recoltelor si al animalelor. In ziua praznuirii sale, oamenii merg la biserica pentru a primi binecuvantarea si a se ruga pentru ploaie si protectie. De asemenea, se fac pelerinaje la manastiri si biserici inchinate Sfantului Ilie.

Traditia spune ca, in ziua de Sfantul Ilie, este bine sa se consume usturoi, pentru a se feri de boli. De asemenea, se spune ca, in aceasta zi, nu este bine sa se lucreze in gradina sau sa se spele rufe, deoarece Ilie poate aduce furtuni si ploi torentiale.

In unele zone ale tarii, se organizeaza targuri si festivaluri in cinstea Sfantului Ilie, unde oamenii se bucura de muzica, dansuri si bunatati traditionale.

Ilie, Ilie, hai cu ploaie!
  • Sfantul Ilie aduce ploaie si mancarime la nas.
  • Cine lucreaza de Sfantul Ilie, il ia Ilie cu carul.
  • Sensul spiritual al praznicului Sfantului Ilie

    Praznicul Sfantului Ilie este o oportunitate pentru noi sa ne intarim credinta si sa invatam din exemplul sau. Ilie a fost un om curajos si credincios, care a luptat impotriva pacatului si a ramas loial lui Dumnezeu in orice imprejurare.

    El ne invata ca si noi putem depasi greutatile vietii cu ajutorul credintei si al rugaciunii. De asemenea, ne invata sa fim milostivi si sa ii ajutam pe cei aflati in necaz.

    In ziua praznicului Sfantului Ilie, sa ne rugam lui pentru a ne proteja de rele, sa ne binecuvanteze recoltele si sa ne ajute sa traim o viata cu sens si credinta.

    Sfantul Ilie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!