Skärtorsdag, som är den enda svenska helgdag som saknar ett fast datum, har en lång och fängslande historia. Den är dagen då vi minns Jesu Kristi sista måltid med sina lärjungar och hans lidande och död på korset.
Ursprunget till Skärtorsdag
Ordet "skärtor" kommer från det tyska ordet "scheren", som betyder "att rena". Dagen har nämligen historiskt förknippats med rengöring och förberedelser inför påsken. Förr i tiden var det vanligt att man på Skärtorsdagen städade och pyntade hemmen, samt färgade ägg.
Enligt den kristna traditionen är Skärtorsdag dagen då Jesus instiftade nattvarden. Denna måltid, som delades med hans lärjungar, symboliserade hans kommande offer på korset. Det var också under denna måltid som Jesus avslöjade att han skulle förrådas av Judas Iskariot.
Skärtorsdags traditioner
Idag firas Skärtorsdag på olika sätt runt om i Sverige. En vanlig tradition är att äta sill och potatis till middag. Detta är en maträtt som tros härstamma från medeltiden, då sill var en billig och lättillgänglig matvara under fastan.
En annan tradition är att bränna påskbrasor. Dessa brasor, som ofta tänds på höjder eller vid vattendrag, symboliserar det onda som brinner bort inför påsken. I vissa delar av landet är det också vanligt att samla in ved till påskbrasan på Skärtorsdagen.
Förutom dessa traditioner finns det också många lokala sedvänjor och ritualer som förknippas med Skärtorsdag. I Skåne, till exempel, är det vanligt att man "kör ut karlarna" på kvällen. Detta innebär att kvinnorna i huset kastar ut sina män och stänger ute dem till nästa dag.
Skärtorsdagens betydelse
Skärtorsdag är en viktig dag för kristna, då den markerar inledningen på påskens heliga tre dagar. Den är en tid för reflektion och eftertanke över Jesu lidande och död. Samtidigt är det också en dag för hopp och förberedelse inför påskens glädjebudskap.
Oavsett hur du väljer att fira Skärtorsdag, är det en dag att minnas Jesu offer och dess betydelse för kristendomen. Det är en dag att reflektera över vårt eget liv och våra egna uppoffringar, och att förbereda oss för påskens budskap om förnyelse och liv.