Wie kent het niet? Je hebt een spaarrekening bij een bank, maar je gebruikt hem al jaren niet meer. Misschien heb je zelfs helemaal vergeten dat je die rekening hebt. Dan heb je een zogenaamde slapende rekening.
Slapende rekeningen zijn een probleem voor banken. Ze kosten geld om te beheren, maar ze leveren niets op. Banken willen daarom graag van deze rekeningen af. Daarom zijn er regels opgesteld die bepalen wat er met slapende rekeningen moet gebeuren.
Na een bepaalde periode van inactiviteit, meestal 10 jaar, wordt een rekening als slapend beschouwd. De bank zal je dan een brief sturen om je te informeren dat je rekening slapend is. Je hebt dan nog een bepaalde periode de tijd om de rekening te activeren. Als je dat niet doet, zal de bank de rekening sluiten en het saldo overmaken naar de Belgische overheid.
Het is belangrijk om te weten dat je nog steeds eigenaar bent van het geld op een slapende rekening. Je kunt het altijd weer opvragen bij de bank. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je de rechtmatige eigenaar bent van de rekening. Dat kan bijvoorbeeld met een paspoort of identiteitskaart.
Als je een slapende rekening hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk te activeren. Anders loop je het risico om je geld kwijt te raken. Je kunt de rekening activeren door een klein bedrag over te maken, door geld op te nemen of door contact op te nemen met de bank.
Slapende rekeningen zijn een probleem voor banken, maar ook voor consumenten. Het is belangrijk om te weten wat er met slapende rekeningen gebeurt, zodat je je geld niet kwijtraakt.
Met deze tips kun je voorkomen dat je slapende rekeningen krijgt. Zo houd je je geld onder controle en voorkom je dat je geld kwijtraakt.