Sleipner ulykken




Sleipnerulykken er en av de verste katastrofene som har rammet Norge. Den 26. november 1990 kolliderte en gasstanker med en oljetanker i Nordsjøen. I dag vil jeg fortelle om denne tragiske hendelsen og hvordan den påvirket Norge.
Kollisjonen skjedde på Sleipnerfeltet i Nordsjøen, rundt 250 kilometer vest for Stavanger. Klokken 06.50 kolliderte gasstankeren "Byford Dolphin" med oljetankeren "Jupiter". Begge skipene tok fyr og sank etter hvert.
Om bord på "Byford Dolphin" var det 12 personer. Alle omkom i ulykken. På "Jupiter" var det 10 personer. 5 av dem omkom også. Til sammen omkom altså 17 mennesker i Sleipnerulykken.
Ulykken hadde mange årsaker. En av årsakene var at det var tåke i området den dagen. Dette gjorde det vanskelig for skipene å se hverandre. En annen årsak var at "Byford Dolphin" hadde seilt utenfor sin ankringsplass.
Sleipnerulykken førte til at Norge innførte strengere sikkerhetstiltak i Nordsjøen. Det ble blant annet etablert et nytt overvåkingssystem for skipstrafikken. I tillegg ble det innført krav om at alle skip som seilte i Nordsjøen skulle ha radar.
Sleipnerulykken var en tragisk hendelse som førte til at mange mennesker mistet livet. Ulykken førte også til at Norge innførte strengere sikkerhetstiltak i Nordsjøen. Disse tiltakene har ført til at det har vært færre ulykker på norsk sokkel i årene som har gått etter Sleipnerulykken.