Srebrenica: 27 jaar na de gruwelijke genocide




Het is moeilijk om de verschrikkingen voor te stellen die zich 27 jaar geleden in Srebrenica hebben voorgedaan. Een genocide die duizenden onschuldige levens heeft geëist, een donkere bladzijde in de recente geschiedenis van Europa.

Ik herinner me nog goed hoe ik als jonge schooljongen het nieuws over de gebeurtenissen in Srebrenica hoorde. Ik begreep niet hoe mensen tot zulke wreedheden in staat waren. Het idee dat mensen systematisch werden vermoord, gewoon omdat ze anders waren, was voor mij onbegrijpelijk.

20.000 mensen vermoord
  • Meeste slachtoffers waren mannen en jongens
  • Gebeurde in de zogenaamde "veilige zone"
  • De Verenigde Naties hadden Srebrenica tot een "veilige zone" verklaard, maar dat bleek een ijdele hoop. De Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladić trokken de stad binnen en begonnen een verschrikkelijke moordpartij. Duizenden mannen en jongens werden uit hun huizen gesleept en op brute wijze vermoord.

    De genocide in Srebrenica is een schandvlek op de geschiedenis van de mensheid. Het is een herinnering aan de verschrikkingen waartoe mensen in staat zijn. Maar het is ook een herinnering aan de veerkracht van de menselijke geest. De overlevenden van Srebrenica hebben het ondenkbare meegemaakt en toch hebben ze de kracht gevonden om door te gaan en hun leven opnieuw op te bouwen.

    We mogen de genocide in Srebrenica nooit vergeten. We moeten blijven herinneren aan de slachtoffers en we moeten ervoor zorgen dat dergelijke wreedheden nooit meer gebeuren. Om te voorkomen dat zich zulke gruweldaden in de toekomst herhalen, moeten we de lessen van Srebrenica leren en ons inzetten voor vrede en verzoening.

    "De genocide in Srebrenica was een tragedie die nooit had mogen gebeuren. We moeten onze belofte aan de slachtoffers en hun families nakomen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt." - Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties