Stookwijzer




Stook jij hout? Dan heb je vast wel eens gehoord van de stookwijzer. Dit is een handig hulpmiddel om te bepalen of je hout mag stoken. De stookwijzer geeft per postcode aan of het verstandig is om te stoken, op basis van de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit. Zo willen we met elkaar de overlast van houtrook beperken.

Waarom is het belangrijk om de stookwijzer te gebruiken?

Houtrook kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral mensen met luchtwegproblemen, zoals astma en COPD, kunnen last krijgen van houtrook. Ook kan houtrook leiden tot overlast voor de buren. Zo kan de rook bijvoorbeeld binnenkomen in huizen en auto's, en kan het een onaangename geur veroorzaken. Door de stookwijzer te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je niet stookt als het echt niet verstandig is.

Hoe werkt de stookwijzer?

De stookwijzer houdt rekening met verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit. Op basis van deze factoren geeft de stookwijzer een advies af. Dit advies kan zijn: 'stoken mag', 'stoken liever niet' of 'stoken afgeraden'.

Waar vind ik de stookwijzer?

Je vindt de stookwijzer op de website van de Atlas Leefomgeving. Je kunt de stookwijzer ook downloaden als app. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Tips voor het stoken van hout

Als je hout gaat stoken, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende tips:

  • Stook alleen droog hout. Nat hout produceert meer rook en is minder efficiënt.
  • Stook niet als het windstil is. Dan blijft de rook hangen en kan het voor overlast zorgen.
  • Stook niet als de luchtkwaliteit slecht is. Dan kan de rook schadelijk zijn voor de gezondheid.
  • Stook niet als je buren er last van hebben. Hou rekening met de windrichting.
  •