Taxa pe stâlpi




A venit momentul să trecem la treabă, vorba primarului nostru, însă trebuie neapărat să punctez o problemă actuală, care, în cazul în care nu va fi abordată, va genera o “taxă” asupra buzunarelor noastre. Știți voi, de care spun oamenii că nu există...

Taxa pe aer

Este vorba despre taxa pe stâlpi, care, dacă nu cunosteați, este o inițiativă a guvernului României și înseamnă, în rezumat, că fiecare companie ce are stâlpi pe teritoriul țării va fi nevoită să plătească o taxă lunară primăriei unde sunt amplasați respectivii stâlpi. Chiar dacă facturile de energie vor rămâne la fel, banii se vor duce către primării, acestea urmând să îi redistribuie ulterior în proiecte locale.

Nu e aici niciun conflict de interese, nu, doamne ferește! Asta e soluția guvernului și a autorităților locale pentru a face rost de mai mulți bani, nu-i așa? Dar, ca de obicei, mai mult ca sigur banii vor intra în buzunarele greșite, iar proiectele locale vor continua să fie, pentru mulți dintre noi, doar un vis.

Da, într-adevăr, infrastructura din țară are nevoie de îmbunătățiri, însă, așa cum am spus, există alternative mai bune decât să punem an de an o presiune financiară suplimentară pe firme. Plus, momentan nu ne putem bucura de niște noi drumuri, școli, spitale sau săli de sport, ci doar de promisiuni goale.

Ce e de făcut? Un prim pas ar fi să ne facem vocea auzită și să le explicăm guvernanților că nu suntem de acord cu o astfel de taxă, că trebuie găsite modalități mai avantajoase, fie vorba de parteneriate public-private sau de restructurări ale instituțiilor. Oamenii au nevoie de speranță și de prosperitate, iar astfel de inițiative nu fac decât să le zdrobească.

Taxa pe stâlpi nu trebuie să devină o “taxă pe aer”, adică o taxă nejustificată, care ne afectează pe toți. E timpul să le arătăm că suntem deștepți și că merităm mai mult decât promisiuni deșarte. Nu merităm să plătim taxe doar pentru a alimenta un sistem corupt și nefuncțional.