Weten jullie nog die ene hittegolf in 2018? Oei oei oei, wat was dat afzien zeg. De straten waren leeg, en iedereen die niet in een airconditioned kantoor zat, probeerde koelte te vinden in de schaduw of aan het water. En dat terwijl dat nog maar een voorproefje was van wat ons te wachten staat, als we de klimaatverandering niet tegengaan.
In de film The Day After Tomorrow krijgen we alvast een voorproefje van wat er kan gebeuren als het klimaat helemaal uit de hand loopt. En geloof me, het is geen prettig gezicht. De film begint met een tsunami die New York onder water zet. Vervolgens begint het in heel Amerika te sneeuwen, zelfs in de woestijn. En de temperaturen dalen tot ver onder het vriespunt.
Wat maakt The Day After Tomorrow nou zo angstaanjagend? Ten eerste is het scenario niet zo heel onwaarschijnlijk. De wetenschap waarschuwt al jaren dat de klimaatverandering tot extreme weersomstandigheden kan leiden. En ten tweede laat de film zien wat er kan gebeuren als we niets doen.
In The Day After Tomorrow zijn het de rijken en machtigen die als eerste vluchten voor het naderende onheil. Maar de gewone mensen worden aan hun lot overgelaten. En dat is misschien wel het meest angstaanjagende aan de film: de ongelijke verdeling van de lasten. De mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, zijn degenen die het hardst getroffen worden.
The Day After Tomorrow is een waarschuwing voor wat er kan gebeuren als we niet handelen. Het is een film die aanzet tot nadenken, en die ons eraan herinnert dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om onze planeet te beschermen.
Dus wat kunnen we doen?
Ten eerste kunnen we minder uitstoten. Dat betekent minder rijden met de auto, meer fietsen en lopen, en minder vlees eten.
Ten tweede kunnen we meer hernieuwbare energie gebruiken. Dat betekent zonnepanelen en windmolens installeren, en overstappen op een groene energieleverancier.
En ten derde kunnen we onze politici onder druk zetten om actie te ondernemen tegen de klimaatverandering. Dat betekent hen laten weten dat we ons zorgen maken, en dat we van hen verwachten dat ze maatregelen nemen.
Het is niet te laat om de klimaatverandering tegen te gaan. Maar we moeten wel nu actie ondernemen.
Als we dat doen, kunnen we de toekomst nog redden. Maar als we niets doen, dan zal The Day After Tomorrow werkelijkheid worden. En dat is iets wat we echt niet willen.