Ali Abbasi, den svensk-iranske regissören, manusförfattaren och producenten, har blivit ett begrepp inom svensk film. Hans filmer har prisats och hyllats, men också väckt starka reaktioner.
Abbasi föddes i Teheran 1981. Han flyttade till Sverige som ung och studerade vid Stockholms universitet. Han började sin filmkarriär som dokumentärfilmare, men fick sitt genombrott med långfilmsdebuten "Shelley" 2016.
I "Shelley" skildrar Abbasi en ung kvinnas kamp mot psykisk ohälsa. Filmen blev mycket uppskattad för sin känsliga och realistiska skildring av ämnet. Abbasi belönades med en Guldbagge för bästa regi.
Efter "Shelley" har Abbasi fortsatt att utmana publiken med sina filmer. Hans andra långfilm, "Gräns", var en mörk och surrealistisk thriller om en tullare med en ovanlig förmåga. Filmen vann det prestigefyllda jurypriset i Cannes 2018.
Abbasis filmer är ofta provokativa och uppseendeväckande. Han tar sig an kontroversiella ämnen som psykisk ohälsa, våld och sexualitet.
I "Holy Spider" skildrar han en seriemördare som mördar kvinnor i Irans heliga stad Mashhad. Filmen väckte starka reaktioner i Iran och har förbjudits i landet.
Abbasi har vunnit flera internationella priser för sina filmer. Han är den första svensken som vunnit jurypriset i Cannes. Han har också vunnit priser på filmfestivalerna i Venedig, Berlin och Stockholm.
Abbasi är en kontroversiell person. Hans filmer har väckt starka reaktioner och han har anklagats för att vara misogyn och islamofob.
Själv säger Abbasi att han försöker skildra världens komplexa natur i sina filmer. Han vill skapa filmer som berör och väcker tankar.
Vad tycker du om Ali Abbasis filmer? Är du en av dem som älskar dem eller tycker du att de är provocerande och obehagliga?
Oavsett vad man tycker om hans filmer så är det ingen tvekan om att Ali Abbasi är en av Sveriges mest intressanta och begåvade regissörer.