Vad händer egentligen på LKAB?




Du har säkert hört talas om LKAB, gruvbolaget i norra Sverige som står för en stor del av världens järnmalmsproduktion. Men vad vet du egentligen om det? Här ska vi ge dig en inblick i företaget och dess verksamhet.

En viktig kugge i svensk ekonomi

  • LKAB är ett statligt ägt bolag som grundades 1890.
  • Företaget har sin verksamhet i Kiruna, Gällivare och Malmberget i Norrbotten.
  • LKAB står för cirka 90 % av Sveriges järnmalmsproduktion och är därmed en viktig kugge i den svenska ekonomin.

Från gruva till färdiga produkter

LKAB:s verksamhet omfattar hela kedjan från gruvbrytning till förädling av järnmalm. Företaget har ett antal underjordiska gruvor där järnmalmen bryts.

Därefter transporteras malmen till anrikaringsverk där den krossas, mals och separeras från föroreningar. Den anrikade järnmalmen säljs sedan till stålverk runt om i världen.

Hållbarhet i fokus

LKAB har ett starkt fokus på hållbarhet och arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan. Företaget har bland annat investerat i förnybar energi och energieffektiviseringsåtgärder.

LKAB har också satt upp ambitiösa mål för att minska sina koldioxidutsläpp. Företaget siktar på att bli klimatneutralt till 2040.

En spännande framtid

LKAB står inför en spännande framtid. Företaget arbetar med att utveckla nya och innovativa produkter och tjänster. LKAB är också en drivande kraft i omställningen till en grönare och mer hållbar industri.

Vem vet vad framtiden har att erbjuda för LKAB? Men en sak är säker: företaget kommer att fortsätta att spela en viktig roll i svensk ekonomi och samhälle.

Några intressanta fakta om LKAB

  • LKAB:s underjordiska gruvor är så djupa att du skulle kunna parkera Eiffeltornet i dem!
  • LKAB:s järnmalm används i bland annat bilar, flygplan och vindkraftverk.
  • LKAB är en av världens största leverantörer av cirkulär järnmalm.

Så där har du det, lite mer om LKAB. Nästa gång du ser en bil eller ett flygplan, tänk på att den kan innehålla järnmalm från LKAB!