Som en trogen skattebetalare har jag alltid undrat vad jag egentligen får för pengarna när det kommer till public service. Visst, vi får bra nyheter och dokumentärer på SVT, men är det verkligen värt den årliga licensavgiften? Och vad är det egentligen som gör public service så speciellt?
Enligt SVT:s hemsida är public service "en viktig del av den svenska demokratin och kulturen". De menar att de är "oberoende, opartiska och granskande" och att de "ger oss nyheterna vi behöver för att kunna delta i samhällsdebatten".
Låter ju bra, men hur mycket av det här stämmer egentligen? Är public service verkligen opartiskt? Granskar de makten på riktigt, eller gömmer de sig bara bakom en fasad av opartiskhet?
Personligen tycker jag att public service ofta är för vänstervridet. Jag har svårt att se hur det kan vara förenligt med deras påstådda opartiskhet. Jag menar, hur kan man vara opartisk när man hela tiden rapporterar om samhällsproblem ur ett vänsterperspektiv?
Och när det kommer till granskning av makten, så tycker jag inte att public service gör ett särskilt bra jobb. De vågar ju inte ens kritisera regeringen ordentligt, för då riskerar de att förlora sitt bidrag från staten.
Jag tror att det är dags för public service att ta ett steg tillbaka och fundera på vad deras roll i samhället egentligen är. Är de verkligen nödvändiga, eller kan vi klara oss utan dem? Jag tror att många svenskar håller med mig om att det är dags för en ordentlig debatt om public service framtid.
För att inte tala om de enorma lönerna som SVT:s toppchefer tjänar. Är det verkligen rimligt att en vd på public service tjänar mer än statsministern?
Jag menar, jag älskar public service, men det är svårt att rättfärdiga licensavgiften när man ser hur pengarna används. Det är dags för en förändring, och jag hoppas att politikerna snart tar tag i frågan.
Vad tycker du? Är public service värt pengarna, eller är det dags att lägga ner det hela?