Verkiezingen Amerika: Een buitenaards sprookje




"Ik kan het niet geloven! Hij heeft echt gewonnen", riep mijn Amerikaanse vriendin uit. We zaten samen in een café in Amsterdam en keken naar het nieuws op haar telefoon. Donald Trump was net verkozen tot president van de Verenigde Staten.
Ik was verbijsterd. Trump, de man die Mexico voor ons zou laten betalen, een muur zou bouwen en moslims het land zou verbieden, was de machtigste man ter wereld geworden. Hoe was dit mogelijk?
In de dagen die volgden, probeerde ik te begrijpen wat er was gebeurd. Ik las artikelen en keek naar nieuwsberichten, maar niets leek zin te hebben. Hoe kon iemand die zo duidelijk ongeschikt was voor het ambt, de steun van zoveel Amerikanen hebben gekregen?
Ik begon artikelen te lezen over de verkiezingscampagne. Ik leerde over de angst en frustratie van veel Amerikanen. Ze waren hun baan kwijtgeraakt, zagen hun inkomens dalen en maakten zich zorgen over de toekomst. Trump had ingespeeld op deze angsten en had hen beloofd weerbaarder te worden.
Ik begon ook te begrijpen hoezeer de berichtgeving in de media over de campagne was verstoord. Trump was erin geslaagd om de traditionele media te omzeilen en rechtstreeks contact te maken met zijn volgelingen via sociale media. Hij had de enorme machinerie van Facebook en Twitter gebruikt om zijn boodschap te verspreiden en valse informatie te verspreiden.
De verkiezing van Trump was een wake-upcall. Het toonde me de kracht van angst en desinformatie. Het liet me ook het belang van juichen op voor wat je gelooft.
Ik kan niet zeggen dat ik hoop dat Trump in 2024 opnieuw wordt gekozen. Maar ik hoop wel dat we uit zijn verkiezing kunnen leren. Ik hoop dat we meer aandacht zullen besteden aan de angsten en frustraties van mensen, en dat we kritischer zullen zijn over de informatie die we online tegenkomen.
De verkiezing van Trump was een vreemd en angstaanjagend sprookje. Laten we hopen dat het nooit meer zal gebeuren.