Vijlbrief




U ontvangt wel eens een brief van de gemeente of een ander overheidsorgaan. Dan kan het zijn dat u bezwaar maakt tegen het besluit dat in die brief staat. Maar wat als de brief onterecht is? Wat als u helemaal nooit een brief hebt gekregen, terwijl er wel een besluit is genomen? Dat kan u veel problemen opleveren.

Wijzigen bezwaartermijn

De gemeente of het overheidsorgaan moet u de beschikking (het besluit) en de daaronder liggende stukken toezenden. Hierop moet onder andere duidelijk staan hoe lang u hebt om bezwaar te maken. Als dat niet gebeurt, dan kunt u een verzoek doen tot het wijzigen van de bezwaartermijn. Dat moet wel binnen één jaar na de dag waarop de beschikking bekend is gemaakt. Dit is waarschijnlijk de dag dat u de brief hebt ontvangen. Als u geen brief hebt ontvangen, dan is het de dag dat het besluit openbaar bekend is gemaakt. Bijvoorbeeld op de website van de gemeente of in de Staatscourant.

Geen brief ontvangen

Heeft u binnen één jaar geen brief ontvangen en komt u er pas later achter dat u een besluit kunt aanvechten? Dan kunt u ook verzoeken om de termijn te wijzigen. Hiervoor moet u aantonen dat de brief u niet tijdig heeft bereikt. En dat dit niet aan u ligt. Dat kan lastig zijn. U kunt bijvoorbeeld aantonen dat u een adreswijziging aan de gemeente hebt doorgegeven, maar dat de brief toch naar uw oude adres is gestuurd. Of u kunt aantonen dat de brief niet in uw brievenbus zat, terwijl er wel post van die dag in uw brievenbus zat.

Wat kunt u doen?

Heeft u geen brief ontvangen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de gemeente of het overheidsorgaan. U kunt dan alle stukken opvragen en bekijken of u bezwaar wilt maken. Krijgt u geen tijdige reactie, dan kunt u een verzoek om wijziging van de bezwaartermijn indienen bij de bestuursrechter. Hiermee stopt de bezwaartermijn en krijgt u meer tijd om bezwaar te maken.

Extra tijd

U krijgt extra tijd van zes weken om bezwaar te maken als:
De beschikking niet aan u is toegezonden, hoewel u daarom hebt verzocht;
De beschikking niet tijdig aan u is toegezonden;
De beschikking niet op de juiste wijze aan u is toegezonden (bijvoorbeeld per gewone post in plaats van aangetekend);
U de beschikking niet hebt ontvangen doordat het bestuursorgaan in gebreke is gebleven.
Heeft u geen brief ontvangen en kunt u niet binnen één jaar aantonen dat dit niet aan u ligt? Dan kunt u contact opnemen met het nationale klachtenloket bestuursrecht.