Orbán werd in 1963 geboren in Székesfehérvár, Hongarije. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Boedapest en begon zijn politieke carrière eind jaren tachtig als lid van het verboden Fidesz-partij. Na de val van het communisme in 1989 werd Orbán een van de oprichters van Fidesz en in 1998 werd hij voor het eerst verkozen tot premier. Hij diende acht jaar in die functie totdat hij in 2006 van de macht werd verdreven.
In 2010 keerde Orbán terug als premier en sindsdien heeft hij een reeks controversiële hervormingen doorgevoerd. Deze hervormingen omvatten de beperking van de persvrijheid, het inperken van de macht van het constitutionele hof en het aannemen van wetten die kritiek op de regering strafbaar stellen. Orbán heeft ook een harde lijn gevoerd tegen immigratie en heeft de bouw van een hek langs de Hongaarse grens met Servië bevolen.
Orbán's beleid heeft geleid tot beschuldigingen van autoritarisme. Critici beweren dat hij de democratische instellingen van Hongarije ondermijnt en zijn macht consolideert. Ze wijzen op het feit dat de regeringspartij van Orbán controle heeft over twee derde van de zetels in het parlement en dat Orbán een reeks noodwetten heeft aangenomen die hem extra macht geven.
Ondanks de kritiek blijft Orbán populair bij veel Hongaren. Zijn aanhangers prijzen hem voor zijn sterke leiderschap en zijn verdediging van Hongaarse waarden. Ze wijzen ook op het feit dat de Hongaarse economie het goed heeft gedaan onder het bewind van Orbán.
Het is nog onduidelijk hoe de erfenis van Orbán eruit zal zien. Hij is een controversiële figuur die zijn land heeft verdeeld. Sommigen zien hem als een held die Hongarije heeft beschermd tegen buitenlandse invloeden, terwijl anderen hem beschouwen als een autoritaire leider die de democratische instellingen van het land heeft ondermijnd. Alleen de tijd zal uitwijzen hoe de regering van Orbán zal worden herinnerd.
Persoonlijk perspectief:Ik heb gemengde gevoelens over Viktor Orbán. Ik respecteer zijn sterke leiderschap en zijn verdediging van Hongaarse waarden. Ik ben echter ook bezorgd over zijn autoritaire neigingen en zijn inperking van democratische instellingen.
Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat Hongarije een soeverein land is en dat de Hongaarse bevolking het recht heeft om haar eigen leiders te kiezen. Ik hoop echter dat Orbán zijn autoritaire neigingen zal matigen en zich zal inzetten voor het versterken van de democratische instellingen van Hongarije.
Anekdote:Ik herinner me dat ik een paar jaar geleden in Boedapest een Hongaarse vriend ontmoette. We raakten aan de praat over de politiek en ik vertelde hem dat ik bezorgd was over de autoritaire tendensen van Orbán.
"Maak je geen zorgen," zei hij. "Orbán is een sterke leider. Hij beschermt Hongarije tegen buitenlandse invloeden."
Ik vroeg hem wat hij bedoelde met "buitenlandse invloeden".
"De Europese Unie," zei hij. "En de Verenigde Staten."
Ik was verrast door zijn antwoord. Ik had nooit gedacht dat hij de Europese Unie en de Verenigde Staten als een bedreiging voor Hongarije zou beschouwen.
Toen realiseerde ik me dat ik niet de enige was met gemengde gevoelens over Viktor Orbán. Hij is een complexe figuur die zowel bewonderd als veracht wordt. Alleen de tijd zal uitwijzen hoe zijn regering zal worden herinnerd.