Was de invoering van Vlaamse stedenband met China bangmakerij of een kans?




In 2015 sloot Vlaanderen een stedenband met de Chinese provincie Zhejiang. Deze band was bedoeld om Vlaamse bedrijven te helpen zaken te doen in China en om de culturele uitwisseling te bevorderen. De band werd echter al snel bekritiseerd door sommige mensen, die vreesden dat dit een stap was in de richting van het uitverkopen van Vlaamse waarden en belangen aan China.

Een brug bouwen tussen Vlaanderen en China

De Vlaamse regering verdedigde het partnerschap en zei dat het een kans was om de economische belangen van Vlaanderen te bevorderen en om de banden met China aan te halen. De provincie Zhejiang is een belangrijke economische regio in China, met een bruto binnenlands product dat groter is dan dat van België. De provincie is ook een belangrijk centrum voor innovatie en technologie.

De Vlaamse regering verwachtte dat het partnerschap Vlaamse bedrijven zou helpen zaken te doen in China en toegang te krijgen tot nieuwe markten. De band zou ook culturele uitwisseling bevorderen, met uitwisselingsprogramma's voor studenten en kunstenaars. Vlaanderen hoopte ook dat de band zou leiden tot meer investeringen in Vlaanderen door Chinese bedrijven.

Angst voor invloed van China

Sommige mensen waren echter bezorgd over de mogelijke gevolgen van het stedenband. Zij vreesden dat China door het partnerschap te veel invloed zou krijgen in Vlaanderen en dat dit de Vlaamse belangen zou kunnen schaden. Zij maakten zich ook zorgen over de mensenrechtensituatie in China en vonden dat Vlaanderen afstand moest nemen van een land dat mensenrechten schendt.

De bezorgdheid over het stedenband groeide in 2019, toen bekend werd dat de provincie Zhejiang een "sociaal kredietsysteem" had ingevoerd. Dit systeem houdt het gedrag van burgers bij en beloont of bestraft hen op basis van hun score. Dit riep zorgen op over privacy en controle, en sommigen vroegen zich af of Vlaanderen wel zaken mocht doen met een provincie die zo'n systeem had ingevoerd.

De toekomst van het stedenband

De toekomst van het stedenband tussen Vlaanderen en Zhejiang is onzeker. De band is bekritiseerd door sommige mensen, die vrezen dat dit een stap is in de richting van het uitverkopen van Vlaamse waarden en belangen aan China. De Vlaamse regering heeft het partnerschap echter verdedigd en gezegd dat het een kans is om de economische belangen van Vlaanderen te bevorderen en om de banden met China aan te halen.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de langetermijngevolgen van het stedenband zullen zijn. Het is echter duidelijk dat het partnerschap enige bezorgdheid heeft doen rijzen over de invloed van China in Vlaanderen en over de mensenrechtensituatie in China.

Persoonlijke noot

Ik ben van mening dat het stedenband tussen Vlaanderen en Zhejiang een kans is voor Vlaanderen om de economische belangen te bevorderen. Ik geloof dat het belangrijk is om banden aan te halen met andere landen, ook met landen die een andere politieke structuur hebben dan wij. Ik denk echter wel dat het belangrijk is om waakzaam te blijven voor de mensenrechtensituatie in China en om ervoor te zorgen dat het stedenband Vlaamse waarden en belangen niet in gevaar brengt.

Lees ook:

  • China's sociale kredietsysteem: een bedreiging voor de privacy?
  • Vlaamse bedrijven doen steeds meer zaken in China
  • Vlaanderen en Zhejiang ondertekenen stedenband