Wat is TFA?




Trifluorazijnzuur, kortweg TFA, is een veelzijdig zuur dat wordt gebruikt in de organische synthese, de chemische analyse en de geneeskunde. In de organische synthese dient het als een katalysator in een verscheidenheid aan reacties, zoals veresteringen, amideringen en Friedel-Crafts-alkyleringen. In de chemische analyse wordt het gebruikt als een mobielfasecomponent in HPLC en GC en als een reagens in spectroscopie.

TFA werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1870 door de Franse chemicus Paul Schützenberger. Het werd al snel een belangrijk reagens in de organische synthese en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds veel gebruikt. TFA is een sterk zuur met een pKa van 0,5. Het is een kleurloze vloeistof met een scherpe geur. Het is goed oplosbaar in water en de meeste organische oplosmiddelen.

Toepassingen van TFA

  • Als katalysator in de organische synthese
  • Als mobielfasecomponent in HPLC en GC
  • Als reagens in spectroscopie
  • Als conserveermiddel in de voedingsindustrie
  • Als reinigingsmiddel in de elektronica-industrie

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van TFA

TFA is een corrosief zuur en moet met voorzichtigheid worden gehanteerd. Het kan huidirritatie, oogletsel en ademhalingsproblemen veroorzaken. Draag bij het werken met TFA altijd beschermende kleding, zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een laboratoriumjas. Zorg voor adequate ventilatie wanneer u met TFA werkt.