Zo kreeg Eindhoven zijn eigen gasleiding





Sinds 1879 behoort Eindhoven tot de verwarmde Nederlandse steden. Dankzij de komst van de gasleiding eind 19e eeuw begon de welvaart in de stad eens te meer te floreren.

Philips & gas
Het was echter niet de komst van Philips die de behoefte aan gas deed toenemen. Eindhoven kende al een bloeiende textielindustrie en daar werden grote hoeveelheden gas voor gebruikt. Toen Philips in 1891 neerstreek in Eindhoven was er al een gasfabriek gevestigd. De komst van de gloeilampenfabriek zorgde echter wel voor een toenemende vraag naar gas.

Van gasfabriek naar gastransport
In het begin van de 20e eeuw was het gasverbruik in Eindhoven zo groot dat de eigen gasfabriek de vraag niet meer aankon. In 1925 werd daarom besloten om gas te gaan betrekken van de Staatsmijnen in Limburg. Hiervoor werd een 32 kilometer lange gasleiding aangelegd.

De gasleiding had een diameter van 30 centimeter en werd aangelegd door de firma Mannesmann uit Duitsland. De leiding liep van de gasfabriek in Geleen naar de gasfabriek in Eindhoven. Het gas werd onder een druk van 12 atmosfeer door de leiding geperst.

Uitbreiding netwerk
In de jaren die volgden werd het gasnet in Eindhoven verder uitgebreid. In 1932 werd een tweede gasleiding aangelegd, ditmaal met een diameter van 40 centimeter. Deze leiding liep van de gasfabriek in Helmond naar de gasfabriek in Eindhoven.

Met de komst van aardgas in de jaren zestig werd de gasfabriek in Eindhoven gesloten. Het gasnet werd echter niet afgebroken, maar aangesloten op het landelijke aardgasnet.

Gaswinning in Eindhoven
Eindhoven heeft een eigen gaswinningspunt. Dit punt is gelegen aan de rand van de stad, nabij de wijk Meerhoven. Het gas wordt gewonnen uit een ondergrondse gasbel. Het gaswinningspunt is in eigendom van de gemeente Eindhoven.

Het gewonnen gas wordt geleverd aan het landelijke aardgasnet. Het gaswinningspunt in Eindhoven draagt bij aan de Nederlandse gasvoorziening.