Zomertijd: een van de meest verwarrende tradities




Ja, ik zeg het: zomertijd is een van de meest verwarrende tradities die we als mensheid hebben bedacht. Het is net zoiets als een zakcentje met een gat erin: leuk bedacht, maar volkomen nutteloos.

Elk jaar weer is het een gedoe. De klok vooruit of achteruit zetten, de tijden op de digitale klokjes in de auto aanpassen, de wekker op ons nachtkastje opnieuw instellen... En dan maar hopen dat we het allemaal goed hebben gedaan. Want weet jij nog precies hoe het ook alweer zit met die zomer- en wintertijd? Vooruit of achteruit?

  • Vooruit in het voorjaar, achteruit in het najaar
  • In maart een uurtje vooruit, in oktober een uurtje achteruit
  • En onthoud: "spring forward, fall back"

Ja, ik weet het. Het is niet zo moeilijk. Maar toch gaat het elk jaar weer mis bij minstens de helft van de mensen. En dat is niet gek, want het is gewoon een onlogisch systeem. Waarom zouden we de klok überhaupt vooruit of achteruit zetten?

Het idee is ooit ontstaan om in de zomer 's avonds langer licht te hebben. Maar dat is helemaal niet nodig. Met de moderne verlichting hebben we toch al licht genoeg op straat. Bovendien is het juist in de zomer fijn om 's ochtends wat langer te kunnen uitslapen. Maar nee, dan moeten we een uurtje eerder opstaan en de hele dag door uitgeput zijn.

En dan heb ik het nog niet eens over de impact op onze gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat de overgang van zomer- naar wintertijd en omgekeerd kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Dus laten we afspreken dat we deze verwarrende traditie afschaffen. Laten we de klok gewoon het hele jaar door op dezelfde tijd houden. Dan hoeven we nooit meer te tobben over zomer- of wintertijd en kunnen we 's ochtends allemaal een uurtje langer blijven liggen.

Wat vind jij? Ben jij ook klaar met zomertijd? Laat het me weten in de reacties!